Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gyurcsány "zsarol", Horn Gyula
  2007-03-05 19:14:55, hétfő
 
  Gyurcsány "zsarol", Horn Gyula kritizál
MTI nyomán 2007. február 24. 18:01 gondola

A volt miniszterelnök értetlenségét fejezte ki Gyurcsány 75 százalékos "zsarolása" miatt.

Horn Gyula szerint a miniszterelnök "nagy mestere a politikának", de nem viszi túlzásba a közösségi munkát, kevés közösségi feladatot vállal. "Piszok nagy bajban vagyunk" - mondta az MSZP helyzetéről a kongresszuson a volt miniszterelnök, aki cselekvésre szólította fel a teljes párttagságot. Véleménye szerint a szocialisták nehéz helyzetét nem a kormányzat tevékenysége okozta, hanem a párt elbizonytalanodása.

Horn Gyula hiányolta a nagy lakossági rendezvényeket és akciókat. Szerinte ezeket mielőbb be kell indítania a pártnak, például országjárás formájában, ezzel jobban bevonva az embereket a döntések előkészítésébe. "Nem lehet elfogadni, hogy az emberek nagy része (...) csak azt tapasztalja, hogy minden rosszul megy" - szögezte le a volt kormányfő.

Bírálta azt is, hogy folyamatosan csökken az MSZP népszerűsége. Kell lennie egy határnak, amit nem szabad túllépnünk - közölte.

Értetlenségét fejezte ki a miniszterelnök azon kijelentése miatt, hogy csak akkor lesz pártelnök, ha a küldöttek legalább 75 százaléka rá szavaz. Horn Gyula erre azt mondta: a miniszterelnök eddig is minden támogatást megkapott, olyan pedig sehol nincs, hogy a reformok ekkora támogatást kapjanak. Azt kérte Gyurcsány Ferenctől, hogy fejezzék be a Kádár-rendszerrel kapcsolatos megnyilvánulásokat, mert nem kellenek "újabb frontok".
- Lassan már nincs olyan réteg, amelyikkel ne kerültünk volna szembe - fűzte hozzá indoklásul.


**************

Kádár köpönyege
Friss Róbert - 2007. március 5. NOL

Gyurcsány Ferenc nem alkuszik. Úgy tetszik, végleg kitagadja a Kádár-rendszert, hiába óvta Horn Gyula ("Feri, hagyjátok abba a Kádárral kapcsolatos nyilatkozatokat. Kell újabb front? Nincs elég?"), hiába Lendvai Ildikó ("Feri, nem a Kádár-korszak értékelése a lényeg..."). A Lendvainak szóló nagy kongresszusi taps pedig mintha azt jelezné: reform hevében a miniszterelnök csak megint egy gondolatbombát dobott be a köztudatba, felborzolva a baloldali idegeket. Pedig az újabb front elkerülhetetlen, és a lényeg éppen az: mit kezd a baloldal Kádár Jánossal?

Szellemében kóvályog a politikai elit. Sólyom László köztársasági elnök leegyszerűsítve az érzetet néhány hete azt találta mondani: sem a jobb, sem a bal nem leli az identitását. A gyökereit. Ha tetszik: önnön magát. Az államelnök igazsága: mindkét oldal tévelygésének oka a Kádár homályos-langymeleg köpönyege, amelyből kibújt. Ami a jobboldalt illeti: három évtizednyi megtorló idő elég volt ahhoz, hogy elfeledje a modern konzervatív politikai gondolkodás és filozófia nagyjait. A folyamatosság nagy akaratában csak a bolsizásig, esetleg Gömbösig jut, ott pöfékel a holtvágányon, s még a konzervatív-liberális Bethlen grófot sem ismeri fel elődjeként. Kapirgálja a Horthy-rezsimet, sokra nem jut vele: az nem a fasisztoid-jobboldalisága miatt, hanem regnálása idején is avítt feudalizmusa okán komikus a mai világban. Ami pedig a baloldalt jellemzi, az utóbbi tizenhét év világossá tette: bármennyire hinni akarja is, hogy cefetül modern szociáldemokrata lett, de valójában sem kiköpni, sem megemészteni nem tudja a Kádár-rendszert.

Pedig mégiscsak a baloldal feladata volna, hogy a saját múltjával kezdjen valamit. Hogy ne csak a sötétben fütyörésszen, mert fél, fény éri a múltat, fél a választóinak nagy részétől, amely apadó tábor még mindig nosztalgiában él. Amelyről a Kádár-monográfus Huszár Tibor mondta tömören: nosztalgia a viszonylagos jólét után, amelyet a világbanki hitelek teremtettek meg, s amelynek semmilyen gazdasági megalapozottsága nem volt. S hát, tényleg elég nehéz megmagyarázni millióknak, hogy nem kell szégyenkezniük, amiért élni merészeltek a vörös díszletek árnyékában.

Ami a kitagadást illeti, a szocialista kongresszust nem érhette nagy meglepetés, amikor Gyurcsány Ferenc "sokak átkát" magára vonva, ismét előhozakodott: "muszáj valahogyan viszonyulnunk a magyar baloldal demokratikus és nem demokratikus hagyományaihoz". Tárgyalta ezt már a január végén megjelent tanulmányában is, s úgy látszik hiányérzete nem hogy olvadna, inkább mind nagyobb lesz. Igencsak fejfájós ébredése lehetett a kormányfőnek, amikor rájött: a hagyományos (kádári) baloldali recepttel lehetett ugyan választást nyerni 2002-ben, de a Medgyessy-kormány kétéves osztogató reformhiátusa a csődöt vetítette már előre. Alig volt idő kifarolni belőle.

Kényes a téma, mondja Gyurcsány, de miért is az?

Nem csak a szavazótábor átlagéletkora okán. Hanem mert súlyos rendszereket meghaladni, nem olyan egyszerű. Súlyos volt Hitler 12 éve, amit máig emészt a világ intelligensebb fele. Rákosi diktatúrája kegyetlen volt, alig nyolc évig tartott, abból is két-három év nagyrészt a Nagy Imréé volt, mégis kiváltotta a kelet-európai tömböt megrázó forradalmat. Ám bármennyire kemény diktatúra volt is a Rákosié, a kádári konszolidáció - erőszakkal, háztáji szabadsággal - a többség fejében zárójelbe tette hat év alatt. Rákosit is, Nagy Imrét is. A forradalmat is. Ez is jelzi: Kádár rendszere nagyon súlyos volt, szakadéknyi nyomokat hagyott a magyar társadalmon. Sok okból, de leginkább talán azért, mert 1962 után a legerősebben pragmatista volt a Szovjetunió árnyékában élő szocialista országokban. Ő maga messze gyakorlatiasabb volt, mint minden elnyomó intézkedését "elméletileg megalapozó" kortárs vezetőtársa a blokkban. "Ne a kommunizmusról beszéljenek itt, hanem a dízelesítésről!" - szólt, nála előbbre való volt a kenyér, mint az ideológia.

Hát, ezt a súlyos harmincegynéhány évet szeretné most kiöklendeztetni az immár pártelnök Gyurcsány az MSZP-vel, a tagságával és az országgal. Azt mondja: a jövőre érvényes baloldali stratégiát csak ennek nyomán lehet felvázolni. Futó érvelése volt ez egy politikai beszéd részeként. Ösztökélő, de a szakítás, amiért szinte könyörög, nem politikai aktus kérdése. Hogy mennyire nem, mutatja: Kádárt megtagadta, s választotta helyette Nagy Imrét. De ezzel valójában nem választott mást "csak" egy halálában erkölcsi példaképpé nemesült, ébredő pártbürokratát. Ha Kádárról élesen azt mondja: "a magyar demokrácia hagyományvilágába a legnagyobb jóindulattal sem gyömöszölhető bele", akkor meg kell kérdezni: a demokrácia milyen hagyományvilágába gyömöszölhető bele Nagy Imre? Aki - bármennyire tiszteljük életének utolsó néhány évéért - végül is kívül tette magát ezen a hagyományvilágon. (Már, ha volt valaha ilyen ebben az országban.) Ugyanannak a pártbürokráciának hatalmi szereplői voltak mindketten, a választás köztük ezért lehet politikai aktus, lehet erkölcsi-etikai döntés, de a baloldal identitáskeresésének szempontjából - semmi értelme.

Érzi a veszélyt Horn is, Lendvai is, a tapsoló kongresszus is: ha egyszer megtagadjuk a Kádár-korszakot, akkor messzi vizekre jutunk. Akkor inkább előbb, mint utóbb ki kell mondani: a "szovjet kommunizmus", a "létező szocializmus" kísérletében nem találni semmi folytatni valót. Mert életképtelen volt, mert modernizálását éppen az a pártbürokrata had tette lehetetlenné, amely a saját pozícióját védte körömszakadtáig. Amíg élt a rendszer, milliók hitéből élt, hogy létezhet egy igazságosabb, szociális és szolidáris állam. Amikor már hit sem volt, akkor a világbanki kölcsönökből élt - mert a kétpólusú világ stabilizációja fontosabb volt a Nyugatnak, mint a (tőke) szabadsága. Aztán meg a pragmatizmusából: a háztájiból, a melléküzemágakból. Kemény árat fizetett érte, aki megélte.

Mi ebből a vállalható baloldali örökség? A hit és elkötelezettség az igazságosabb társadalomban - igen. Ám az identitás megfogalmazásához ez roppant kevés. Érzi ezt a pártelnök is, hiszen valamit még csak fel kellene mutatnia. Ezt a valamit - februári tanulmányában - "a szabadság, egyenlőség, testvériség hármas jelszavának szellemében a magyarság, illetve a magyar állampolgárok közösségének minden diszkriminációtól mentes boldogulásában" véli megtalálni. Vissza a francia forradalomig. Vissza a forradalmi burzsoáziáig. Vissza a magyar jakobinusokig... Kényszerpálya ez.

De ne kárhoztassuk Gyurcsány Ferencet: hiszen mondja is, nem az ő dolga, hogy visszafejtve a történelmet megtalálja azt a szilárd pontot, amelyen megkapaszkodva újra lehet gondolni a baloldaliság mibenlétét. Nem lesz könnyű dolga annak, aki ezen töri a fejét. Ami a "klasszikusokat" illeti, az "új uralkodó osztály" hetven évig nyughatatlan hivatkozott Marxra, akihez a nómenklatúrának a világon semmi köze nem volt, viszont akinek lejáratása - a századforduló szocdem gondolkodóival együtt - a "szovjet kommunizmussal", a "létező szocializmussal" csaknem végérvényesen sikerült. Lenin még "csak" a maga képére formálta Marxot. Sztálin leölette a lenini bolsevikokat, lepelnek, jelszónak használta ugyan, de végképp szakított Marxszal, diktátori modernizálási kísérletének semmi köze nem volt ahhoz, amire elméletként hivatkozott. Neki sem, örököseinek meg még kevésbé. Mint ahogy a világpolitikai ambíciókon kreált kelet-európai "létező szocializmusnak" sem. Csak "privát" történelmi szerencse (lásd Kádár sokszor hivatkozott emberi vonásai), hogy ez a Marx által "nyers kommunizmus"-nak leírt forma, amely "még politikai természetű, demokratikus vagy despotikus", nálunk éppen kicsit lágyabb volt, mint mondjuk az NDK-ban, vagy Romániában. Ám lényegét tekintve, mind ugyanaz volt: milliók életét-hitét felőrlő, kiúttalan zsákutca.

Kádár vagy Nagy? Ilyen olcsón azért nem adják az identitást. Újra kell gondolni mindent. A jövőből visszanézve az időben, ha kell mindjárt a jakobinusokig, újratárgyalni Marxot, újra a múlt századfordulós szocdem-bolsevik vitákat. S mindenekelőtt elmerülni a globalizmus lehetséges jövőjében, kutatva a kortársak között, bár, ami azt illeti, a választék itt sem nagyon nagy. Blair, Clinton, és...

Túl nagy ez a horizont? Mi történik most? 1998-ban sok előrelátó, gondolkodó baloldali sem sokat nyűglődött azon, hogy a Fidesz kormányra került. Azt gondolhatták: ez a fiatal társaság talán megkezdi a Kádár-köpönyeg sejthető halaszthatatlan felszabdalását. Nem tették, inkább maguk bújtak alá. A most hatalmon lévő
baloldal kényszerű dolga az új köpönyeg kiszabása. Sikerül, vagy nem, majd kiderül.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szociáldemokrata, megalapozottsága, hagyományvilágon, harmincegynéhány, pragmatizmusából, halaszthatatlan, nyilatkozatokat, leegyszerűsítve, szocializmussal, nómenklatúrának, elkötelezettség, szocializmusnak, körömszakadtáig, elkerülhetetlen, kiöklendeztetni, gyakorlatiasabb, gondolkodóival, kommunizmussal, előkészítésébe, világpolitikai, rendezvényeket, intelligensebb, miniszterelnök, szégyenkezniük, megkapaszkodva, klasszikusokat, stabilizációja, századfordulós, modernizálását, dízelesítésről, gondolatbombát, kommunizmusról, pártbürokratát, felszabdalását, jobboldalisága, boldogulásában, volt miniszterelnök, közösségi munkát, teljes párttagságot, szocialisták nehéz, kormányzat tevékenysége, nagy lakossági, döntések előkészítésébe, emberek nagy, volt kormányfő, miniszterelnök azon, küldöttek legalább, miniszterelnök eddig, reformok ekkora, miniszterelnök csak, gondolatbombát dobott, baloldali idegeket, Horn Gyula, Gyurcsány Ferenctől, Friss Róbert, Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó, Kádár Jánossal, Sólyom László, Kádár-monográfus Huszár Tibor, Nagy Imréé, Nagy Imrét, Nagy Imre, Gyurcsány Ferencet,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Az udvariasság alapja: önismer...  György napra  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Maradék idő  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Környezetvédelem  Emlék  Beney Zsuzsa - Sirató  Facebookon kaptam  A Föld napja  Ébredj  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Volt egy...  A Gömb  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Tehetségtelen gyerek nincs.  Ma  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  György napra  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Esti kép  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  802 esztendeje, 1222. április ...  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Amit átélünk,  A Mester kezének érintése  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Nehezen engedem  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Esti kép  Ma  Szép estét kedves látogatóimna...  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Alvó cica  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ébredj  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
volt miniszterelnök, közösségi munkát, teljes párttagságot, szocialisták nehéz, kormányzat tevékenysége, nagy lakossági, döntések előkészítésébe, emberek nagy, volt kormányfő, miniszterelnök azon, küldöttek legalább, miniszterelnök eddig, reformok ekkora, miniszterelnök csak, gondolatbombát dobott, baloldali idegeket, újabb front, lényeg éppen, baloldal Kádár, politikai elit, érzetet néhány, államelnök igazsága, jobboldalt illeti, modern konzervatív, folyamatosság nagy, baloldalt jellemzi, utóbbi tizenhét, baloldal feladata, saját múltjával, sötétben fütyörésszen, választóinak nagy, viszonylagos jólét, világbanki hitelek, vörös díszletek, kitagadást illeti, szocialista kongresszust, magyar baloldal, január végén, csődöt vetítette, szavazótábor átlagéletkora, világ intelligensebb, kelet-európai tömböt, kádári konszolidáció, többség fejében, magyar társadalmon, legerősebben pragmatista, kommunizmusról beszéljenek, súlyos harmincegynéhány, immár pártelnök, jövőre érvényes, politikai beszéd, halálában erkölcsi, magyar demokrácia, legnagyobb jóindulattal, demokrácia milyen, pártbürokráciának hatalmi, választás köztük, veszélyt Horn, tapsoló kongresszus, saját pozícióját, világbanki kölcsönökből, kétpólusú világ, vállalható baloldali, igazságosabb társadalomban, identitás megfogalmazásához, magyar állampolgárok, francia forradalomig, forradalmi burzsoáziáig, magyar jakobinusokig, történelmet megtalálja, szilárd pontot, baloldaliság mibenlétét, világon semmi, századforduló szocdem, maga képére, lenini bolsevikokat, világpolitikai ambíciókon, jövőből visszanézve, múlt századfordulós, globalizmus lehetséges, kortársak között, fiatal társaság, most hatalmon, szociáldemokrata, megalapozottsága, hagyományvilágon, harmincegynéhány, pragmatizmusából, halaszthatatlan, nyilatkozatokat, leegyszerűsítve, szocializmussal, nómenklatúrának, elkötelezettség, szocializmusnak, körömszakadtáig, elkerülhetetlen, kiöklendeztetni, gyakorlatiasabb, gondolkodóival, kommunizmussal, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4582
  • e Hét: 18812
  • e Hónap: 29923
  • e Év: 183419
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.